Sütőtök leves

Megoszthatom egyik őszi kedvencemet? A szín, az állag és a zamatok tekintetében a sütőtök leves az ősz egyik kulináris esszenciája.

Krumpli hámozóval ess neki vékony héjának, s ha eltávolítottad, latba vetve összes férfierőd, kockázd fel 3-4 centis darabokra. Nem túlzok, ehhez valóban muszkli kell.
Két kanál vajon pirítsd meg kissé a darabokat, aztán öntsd fel lágy húslevessel. Ha vega vagy, használj zöldség alaplét, de ha kiskorú egyszerű ízekhez húzó gyereked etetnéd, válaszd a vizet,-az is megteszi kezdésnek. Ha ellepte narancsszín kockáid a folyadék, fedd le fazekad és menj, olvass verset.

Ma irodalomórán Tandoriról folyt a szó. Megfejtettük a „Táj két figurával” című sakkversét, meg „A gyalog lépésének jelölhetetlensége osztatlan mezőn”-t. Bevallom elsőre átlapoztam őket. 
-Ki olvas olyan verset, aminek szövege sincs? A c5, Hg5, sem fogott meg elsőre. De így utólag, az iskolai értelmezés kulcsával kezemben, már nem is volt oly nehéz belesnem az üresen maradt kulcslukon. Néhány mozzanat az életmű tudatos építettségéből kifejezetten érdeklődővé tett, tőle (is) lehetne tanulni, habár egzisztencializmusa inkább tanárrá mintsem mesterré emeli bennem Őt. De ne essek a tandorizmus (azaz grafománia) hibájába. Befejezem leveskémet.

Nos, krumpli törővel törd össze a majdnem megfőtt darabokat. Kapsz egy pépet, ne dolgozd el túlságosan, hagyj néhány durvább nagyobb darabot is a rusztikus hatás miatt. Ezt aztán friss gyömbérgyökérrel, ha kell sóval és reszelt szerecsendióval ízesítsd. Öntsd fel tejszínnel, ha sűrű egy kis tejjel is és hadd rottyanjon egy utolsót.
Díszítsd pirított tökmaggal. Ez az urbanizált, hogy ne mondjam kifinomulttá ízesített paraszt leves nemcsak tálad melegíti át, de téged is felhevít borongós őszi nappalon.
Van egy képem hozzá. Az ember lánya vastag gyapjúba takarózva hintáz tornácán. Álmatagon nézi a kert sárga-vörös-rozsda színeit miközben kanalát táljába mélyíti. Szája szélére tökleves kenődik.

























Hozzávalók:
1 közepes sütőtök
1 liter híg hús-vagy zöldség leves, esetleg víz.
2 dl tejszín
tej ízlés szerint.
Só, gyömbér, szerecsendió,
Díszítésnek tökmag.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések