Lazacos, kagylós rizottó

 
1 fej vöröshagymát apróra vágok és vajon üvegesre párolom. 250 g arborio rizst hozzá öntök és azt is üvegesre pirítom a hagymával. A rizottó érzékeny étel, megköveteli a lankadatlan figyelmet s a folyamatos keverést.
A rizst előbb 1 dl száraz fehérborral felöntöm, majd apránként hozzáadagolom a 4 dl zöldség alaplét. A tűzről levéve fedő alatt párolom még 3-4 percig, hogy saját gőzében puhuljon, majd hozzá keverem a felkockázott hámozott cukkini darabot (1 kicsi vagy 1/2 nagy) és végül a nyers lazac kockákat (bőr nélkül) illetve a kagylót. Nem teszem vissza a tűzre, hiszen a rizottó hevétől átsülnek.
Parmezánnal, friss kaporral tálalom.

*Arborio 
 Nevét egy Vercelli régióban található helység után kapta. Itt 1946-ban termesztették először. Mivel a szemek meglehetősen nagyok, az Arborio rizst különös gonddal főzzük. A legjobb eredményt, legfinomabb állagot akkor kapjuk, ha az alaplét, zöldség levest vagy vizet apránként adagoljuk hozzá és az edényt a tűzhelyről levéve hagyjuk még pár percig pihenni. Ezt az eljárást - miközben a rizs még krémesebb, bársonyosabb lesz -, hívják mantecare-nak. Az Arborio fajta bármilyen rizottó készítéséhez megfelelő.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések