Valamikor a kulinária őstörténetében volt egy idő, amikor kizárólag élesztős sütemények készültek. A sör fermentálódásakor képződő felső réteget gyűjtötték és használták sütemények növesztésére. A tojás kelesztő por 18-ik századi feltalálásakor új korszak kezdődött a cukrászat és az emberiség történetében. A tojás használata a sütésben adta nekünk a piskótát és tette a világot egy jobb és édesebben élhető hellyé. Az egyik első ismert piskóta fajta a Madeira. A sűrű, vajas sütemény borral felszolgálva gyakran szolgált délelőtti csemegeként. A továbbiakban egy alap receptet találsz. Tedd hozzá a kedvenc ízeidet, alapanyagaidat, hogy egy rétegelt tortacsodát vagy egy puritán csemegét készíts.
Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 púpozott evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
Egy nagy tálban keverd habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Szitáld a lisztet egy másik tálba, és alaposan keverd össze a
sütőporral. A tojások fehérjéből készíts kemény habot. A
tojássárgájára hintsd rá a liszt felét, tedd rá a tojásfehérjét, majd a
tetejére szórd rá a maradék lisztet. Fakanállal, spatulával óvatosan dolgozd össze,
úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsd a masszát sütőpapírral
kibélelt kerek vagy szögletes sütőformába, és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt, süsd
aranysárgára. A megsült piskótát kis ideig hagyd a még sütőben, nyitott ajtónál hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a sütőpapírt és hagyd teljesen kihűlni.
Ez a klasszikus piskóta egyben vagy szeletekre vágva lehet alapja mindenféle tortának.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése