Tatai bableves
Egyszerű mint az 1x1 és olyan impozáns, hogy nincs gyomor ami ellenállna. Ezt a receptet Marikától, a Tatai szakácsnőtől tanultam aki egykor a Kristály szálló konyháján főzött gigantikus kondérokban az odajáró tiszteknek, katonaembereknek és aggódó orvosa javallatára, azóta sem hagyott fel, nehéz, fűszeres, magyaros főzési stílusával. Úgy tartja, kell, hogy fél ujjnyi zsír legyen a levese, jót tesz a beleknek-szó szerint beolajozza azokat-no meg az ízek...
Véleményét nem teljesen osztom, ezért a fél újjnyi olajon kívül hajlandó vagyok minden egyéb finomsággal dúsítani az amúgy is ínycsiklandó Tatai bableves receptjét.
Egy nagy családi adaghoz /az ilyesmit
nem érdemes kicsiben csinálni/
1/5 kg nagy szemű tarkabab
2 szál sárgarépa/murok/
1 petrezselyemgyökér
zeller gumó és szár
egy kisebb füstölt csülök
ha van, füstölt kolozsvári szalonna
1 fej fokhagyma
só,
Rántáshoz: zsír, liszt, fokhagyma,
őrölt paprika.
A szárazbabot előző nap beáztatod. A
szalonna kiolvadó zsírjába, vöröshagymát, zúzott fokhagymát dinsztelsz. A
felkarikázott sárgarépát, zellergumót, petrezselymet hozzáadod. Amikor a
sárgarépa kissé elszínezi az edényben lévő zsiradékot, beleteszed a babot és a
darabokra szedett csülköt. Felöntöd folyadékkal, de csak annyira, hogy épp
ellepje. Fedő alatt lassú tűzön főzöd. Ha így teszel a csülök aromája
koncentráltabban átjárja a zöldségeket. A kívánt levesességet a végén is
beállíthatod, amikor rántással, vagy habarással besűríted a levet.
Tálaláskor egy nagy kanál zsíros
tejföllel (ne rontsd el valami extrudált light tejtermékkel),
petrezselyemzöldjével és fehér kenyérrel tálald.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése