Alzheimer-professzor

Nyelvet tanulok, naponta főzöcskélek, érdekel az érelmeszesedés és Miia Kivipelto kedvenc receptje, a "Lazacderék dióbundában."

Miia azaz "Alzheimer-professzor" kutatásai a demenciát okozó faktorokra irányul. Persze nemcsak erre, hanem azokra a faktorokra is, melyek a betegség ellen hatnak. 3 éve nevezték ki a Karolinska Intézet professzorává. Amikor 15 évvel ezelőtt kutatni kezdte a betegséget általánosan elfogadott nézet volt a genetikai, családi hajlamot és a magas kort okolni kialakulásáért. Azóta viszont több kutatási eredmény bizonyítja, hogy akár 30-50%-al is csökkenthetjük a demencia kialakulásának esélyét azzal ahogyan élünk.
Mivel segíthetjük hát az agyat, hogy egészséges maradjon?

-Aktívnak kell maradnunk minden módon! Fizikailag, mentálisan és szociálisan. Az agy szereti a kihívásokat és stimulációt akar, ha megkapja, tartalék kapacitást épít, ami kompenzálni tudja az Alzheimer okozta negatív változásokat. Sudokuzni vagy egy új nyelvet tanulni, csak 2 módja az agy edzésének. De szociálisan aktív lenni, beszélgetni, befogadó és nyitott maradni, szintén kifizetődő.

-És persze az is fontos, hogy hogyan táplálkozunk! -Miia azt szokta mondani: -Ami jó a szívnek, jó az agynak is: azaz  a zöldségek, jó zsírok, vitaminok, antioxidánsok. A legjobb a változatos étkezés.
- Mik a jó zsírok? Az esszenciális vagy telítetlen zsírok mint az olíva vagy halolajak, sokkal jobbak  mint a telített zsírok ami pedig a vajban vagy sajtokban találhatók.

....................................................................................
....................................................................................
....................................................................................




nem vagyok orvos, de egyet bizton állíthatok. A jószándék a bizalom és a másokért cselekvés, olyan kreatív energiákat mozgósít amík gátolják az agy elcsökevényesülését. Remélem professzor asszony, ennek bizonyítására is lesz 15 éve a Karolinskán. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések