Ansjovis és újkrumpli pite.




Az anjouvis és újkrumpli egy igazán jellegzetes északi páros. A Janssons frestelse (karácsonyi klasszikus) nyári változatának is nevezhető pite a következőképpen készül.

4 személynek:
Tészta 
3 dl. liszt
125 g vaj
2 ek víz
 Töltelék:
500 g újkrumpli
2 póréhagyma
1 ek vaj
1 doboz (125g) ansjovisfilé
3 tojás
3 dl tej
2 kk só
1 csipet frissen őrölt bors
2 dl reszelt kemény sajt


1. keverd össze a vajat, a vizet s a lisztet egy sima masszává, majd nyújtsd ki  és helyezd egy 24 cm átmérőjű formába. 30 percre tedd hűtőbe. Addig hevítsd fel a sütőt 225 fokra.
2. Enyhén sós vízben főzd meg a megtisztított krumplit. Ha lecsöpögtetted felezd el.
A felkarikázott póréhagymát vajon párold míg megpuhul.
3. a lehűtött pite tésztát helyezd 10 percig a felhevített sütőbe.
4. keverd el a tejet, sót, bors-t a tojásokkal.
5. helyezd a krumplit, ansjovist az elősütött pite tésztára és öntsd rá a folyékony masszát. Szórd rá a sajtot.
6. csökkentsd 200 fokra a sütési hőmérsékletet. A sütő közepén süsd készre 30 perc alatt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések