Barátok anyukái

Baráti körömben akad néhány anyuka és apuka aki megszállott és maximalista a konyhában. 

Régi recepteket frissítenek fel minden nap déli 12-re, időt, fáradtságot nem kímélve dagasztanak csörögének vagy fánknak való alapanyagot, ismerik a környéken a legjobb hentest és persze a húsok pontos nevét felhasználásuk legjobb módját és tudják és tudják, hogy mikor elég a pihentetés, mikor kész a hús, mikor kell nekiálljanak a munkának, hogy forrón kerüljön asztalra a leves, mintha ereikben vérükkel keveredne az arány és időérzék. 

 Magdi néni például egy két lábon járó magyar szakácslexikon. A titkokat tudja Ő, -amit nem tanul az ember könyvből,- szájhagyomány útján terjedő praktikákat ükanyáról, dédanyákra szálló tudást, mozdulatokat rutinokat. Ezekkel a bejegyzésekkel adózok a tudásuknak, a rabszolgamunkájuknak, amit 50 éve boldogan végeznek. 

Táplálják a családot, gyerekeket, unokákat egy új generációt, aki lassan a konyhát nem a legfontosabb kis közösségi élettérnek értelmezi, hanem annak a helynek ahová a mikró meg az inox hűtő kerül, a pizzafutár, meg a sarki kínai telefonszámával.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések