Tanyasi csirkecomb kókusztejes indiai szószban, pirított kápia paprikával, friss korianderrel kevert rizshalmokkal.


Az indiai étel számomra olyan, mint egy kalandos utazás. Magamban viszem magyarságomat, miközben, egy kicsit arabbá, olasszá, svéddé vagy románná válok. Elfogadom a helyi szokásokat, életvitelt, és bepillantok a tömegturizmus kínálta felszín alá.
Ezért amikor indiai ízekkel főzök, utaztatok és utazok.
Így készül a legautentikusabb vajas csirke makhani.

Igazi jóféle kapirgálós csirke combját félbe vágom és erős lángon megpirítom mindkét oldalát, hogy az aromáit magába zárja. Eközben egy másik serpenyőben, 1 fej apróra vágott vöröshagymát és fél szár póréhagymát vajon puhára párolok. Felöntöm 2 dl kókusztejjel, 1 dl vízzel és fűszerezem, piros chili, fokhagyma, ecet, gyömbér, cayenne bors, kurkuma, és szójaszósz elegyével.

A lepirított csirke szaftját egy harmadik edénybe csorgatom. Ebben pirítom meg a főzés előtt álló rizsszemeket. A zsiradékjától megszabadított combokra ráöntöm a fűszeres kókuszos szószt és fedő alatt főzöm, amíg a hús elkezd leválni a csontról. Vörös kápia paprikát darabolok és gyors tűzön pirítom, amíg pici fekete égésnyomok jelennek meg rajta. Hab a tortán, ha vele együtt pirítok egy marék chilis mogyorót is.
Miután a vízzel felöntött rizs megpuhult jó nagy marék friss koriander levelet aprítok, és belekeverem. Félgömb vagy gombóc formában helyezem majd a tányérra. A friss koriander érzékeny fűszernövény. Főzni, sütni nagy hőfokon nem ajánlott, mert gyorsan elveszíti friss aromáját.
A lepirított paprikát az utolsó 5 percben a hússal összefőzöm.
Ezután már csak a megfelelő tálalás jó társaság, no meg egy kis frissítő rozé vagy fűszeres fehérbor kell.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések